Μουσακάς
2016-10-18Ingredients
- ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΟΥΣΑΚΑ :
- 1 κιλό μεγάλες μελιτζάνες
- 4 μεγάλες πατάτες
- 1/2 κιλό κιμά
- 1/2 φλιτζάνι λάδι
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1/2 φλιτζάνι κρασί
- 1/2 ματσάκι μαϊντανό
- 1 κονσέρβα ντοματάκια
- 1 κ.σ. πελτέ
- αλάτι / πιπέρι
- ΓΙΑ ΤΗ ΜΠΕΣΑΜΕΛ :
- 2 φλιτζάνια κεφαλοτύρι τριμμένο
- 4 κ.σ. βούτυρο
- 6 κ.σ. αλεύρι
- 1 κουτί γάλα εβαπορέ
- 2 φλιτζάνια νερό
- λίγο μοσχοκάρυδο τριμένο
- 1 κρόκο αυγού
- 1 ξυλαράκι κανέλα
Method
Step 1
ΜΟΥΣΑΚΑΣ: Κόβετε τις μελιτζάνες σε στρογγυλά κομμάτια. Βάλτε τις σε ένα μπωλ με αλάτι και νερό για μισή ώρα. Κόβετε τις πατάτες σε ροδέλες και τις τηγανίζετε. Ξεπλένετε τις μελιτζάνες και τις τηγανίζετε
Step 2
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το λάδι και τσιγαρίζετε το κρεμμύδι. Προσθέτετε τον κιμά και τσιγαρίζετε ανακατεύοντας με πηρούνι για να μη σβολιάσει. Προσθέτετε το σκόρδο και την κανέλα και αλατοπιπερώνετε. Σβήνετε με το κρασί και προσθέτετε τον μαϊντανό. Ρίχνετε την ντομάτα και τον πελτέ και ανακατεύετε. Τα ψήνετε μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά
Step 3
Απλώνετε σε ένα ταψί τις πατάτες σε ένα στρώμα και από πάνω απλώνετε και τις μελιτζάνες. Κατόπιν στρώνετε από πάνω και τον κιμά.
Step 4
ΜΠΕΣΑΜΕΛ: Λιώνετε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά. Έπειτα ζεσταίνετε το γάλα διαλυμένο στο νερό σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτετε το αλεύρι στο λιωμένο βούτυρο λίγο-λίγο, ανακατεύοντας συνεχώς. Μόλις γίνει μια σφικτή μάζα προσθέτετε λίγο-λίγο το γάλα ζεστό, ανακατεύοντας για να μην σβολιάσει, και δεν ρίχνετε άλλο αν πρώτα δεν πιει το προηγούμενο. Προσθέτετε τον κρόκο και το μοσχοκάρυδο και ανακατεύετε
Step 5
Στρώνετε τη μπεσαμέλ πάνω από τον κιμά και πασπαλίζετε με τυρί. Ψήνετε στους 180Ο C για 1 ώρα περίπου, μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά του
Average Member Rating
(5 / 5)
5 people rated this recipe
posted by Μαιρη Γεωργιου on 9 Δεκεμβρίου, 2016
Τελειο!!!