Χριστόψωμο

2020-12-04

Ingredients

  • Για τη ζύμη
  • 2 φλιτζάνια χλιαρό ‏Νερό
  • 1 φακελάκι ξερή ‏Μαγιά
  • 4 κ.σ. ‏Μέλι
  • 1 κ.σ. ‏Ζάχαρη
  • 1 κιλό ‏Αλεύρι σκληρό
  • ½ κ.γ. Αλάτι
  • 1 κ.σ. ‏Γλυκάνισος
  • ½ κ.γ. ‏Μαχλέπι (κοπανισμένο)
  • 1/3 φλιτζάνι τσαγιού ‏Ελαιόλαδο
  • Υλικά για την διακόσμηση
  • 1 ‏Καρύδι (ολόκληρο)
  • Λίγα λευκά ‏Αμύγδαλα
  • Λίγες ‏Σταφίδες
  • Λίγα ‏καρφάκια Γαρύφαλλου
  • Λίγο ‏Σουσάμι
  • Υλικά για την επικάλυψη
  • 1 κ.σ. ‏Μέλι
  • 2 κ.σ. ‏καυτό Νερό

Method

Step 1

Ρίχνετε το χλιαρό Νερό σε ένα μπωλ. Διαλύετε μέσα σε αυτό τη Μαγιά, το Μέλι και τη Ζάχαρη, ανακατεύοντάς τα πολύ καλά. Τα αφήνετε στην άκρη. Έπειτα, κοσκινίζετε μέσα στον κάδο του μίξερ το Αλεύρι και προσθέτετε το Ελαιόλαδο, Αλάτι, τον Γλυκάνισο και το Μαχλέπι.

Step 2

Αρχίζετε να ζυμώνετε με το εξάρτημα του γάντζου, προσθέτοντας λίγο-λίγο τα υλικά που διαλύσατε στο χλιαρό Νερό. Αν η ζύμη σάς φαίνεται πολύ σφιχτή, προσθέτετε ακόμη μισό φλιτζάνι χλιαρό Νερό. Συνεχίζετε να ζυμώνετε για 5 λεπτά ακόμη.

Step 3

Πασπαλίζετε με λίγο Αλεύρι τον πάγκο εργασίας, ακουμπάτε σε αυτόν τη ζύμη και αρχίζετε να ζυμώνετε με τα χέρια. Η ζύμη είναι έτοιμη όταν ξεκολλάει τελείως από τα χέρια σας.

Step 4

Λαδώνετε ελαφρώς μια λεκάνη και βάζετε μέσα της τη ζύμη. Την καλύπτετε με μεμβράνη και την αφήνετε σε ζεστό μέρος για 2 ώρες περίπου, μέχρι η ζύμη να διπλασιαστεί σε όγκο.

Step 5

Λαδώνετε και αλευρώνετε καλά ένα μεγάλο, στρογγυλό ταψί και το αφήνετε στην άκρη. Τοποθετείτε τη φουσκωμένη ζύμη στον πασπαλισμένο με Αλεύρι πάγκο εργασίας, αφού πρώτα αφαιρέσετε ένα κομμάτι από αυτή για το στόλισμα.

Step 6

Την ξαναζυμώνετε ελαφρώς με τα χέρια, την πλάθετε σε σχήμα καρβελιού, την βάζετε στο ταψί και την αφήνετε να ξαναφουσκώσει για περίπου 30 λεπτά.

Step 7

Αρχίζετε να ετοιμάζετε το μείγμα της επάλειψης ανακατεύοντας το Μέλι με το καυτό Νερό. Κατόπιν, πλάθετε με το κομμάτι ζύμης που έχετε κρατήσει διάφορα στολίδια σε σχήματα της αρεσκείας σας, όπως λουλουδάκια, σταυρουδάκια, ανθρωπάκια κλπ και τα τοποθετείτε πάνω στο καρβέλι.

Step 8

Αλείφετε όλη την επιφάνειά του με το Μελόνερο, πιέζοντας απαλά τα στολίδια από ζύμη, έτσι ώστε να κολλήσουν καλά. Στο κέντρο του καρβελιού τοποθετείτε το Καρύδι. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200°C

Step 9

Γαρνίρετε το ψωμί με λίγα Αμύγδαλα και Σταφίδες. Μπήγετε μέσα στη ζύμη μερικά καρφάκια Γαρύφαλλου και πασπαλίζετε με το Σουσάμι.

Step 10

Ψήνετε το χριστόψωμο στον φούρνο για 45 – 50 λεπτά. Στα 35 περίπου λεπτά ψησίματος, ανοίγετε τον φούρνο και αλείφετε ξανά το χριστόψωμο με Μελόνερο. Το αφήνετε να ψηθεί μέχρι να ροδίσει.

Average Member Rating

(5 / 5)

5 5 1
Rate this recipe

1 people rated this recipe

Related Recipes:
  • Γεμιστή Γαλοπούλα (με Κουκουνάρι, Κιμά και Ρύζι)

  • Χοιρινό με Κάστανα στη Γάστρα

  • Red Velvet Cake

  • Eggnog (Έγκνογκ)

  • Χριστουγεννιάτικο Χοιρινό Ρολό στο Φούρνο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *