Τσουρέκι

2020-04-02

Ingredients

  • 1.100 γρ. Αλεύρι σκληρό
  • 80 γρ. Μαγιά νωπή
  • 240 ml Γάλα πλήρες, χλιαρό (30-35˚C)
  • 380 γρ. Ζάχαρη
  • 1½ κ.γ. Αλάτι
  • Ξύσμα από 1-2 Πορτοκάλια
  • 10 γρ. Μαστίχα
  • 10 γρ. Μαχλέπι
  • 4 Αυγά
  • 240 γρ. Βούτυρο γάλακτος
  • 1 κρόκος Αυγού για το άλειμμα
  • Λίγο επιπλέον Γάλα για το άλειμμα
  • Αμύγδαλο φιλέ για το πασπάλισμα

Method

Step 1

Ξεκινήστε ετοιμάζοντας το προζύμι: Ρίχνετε τη Μαγιά σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτετε 2 κ.σ. από τη Ζάχαρη, 2 κ.σ. από το Αλεύρι και 200 ml από το χλιαρό Γάλα. Ανακατεύετε όλα τα υλικά καλά με το χέρι και προσπαθήστε να διαλύσετε τελείως τη Μαγιά μέσα στο Γάλα. Καλύπτετε το μπολ με μία μεμβράνη και το αφήνετε σε ζεστό μέρος, για 30 περίπου λεπτά. Το προζύμι είναι έτοιμο όταν φουσκώσει και διπλασιαστεί σε όγκο.

Step 2

Ρίχνετε σε ένα multi τη Μαστίχα, το Μαχλέπι και 2 κ.σ. από τη Ζάχαρη και τα αλέθετε καλά. Αυτό το μείγμα το ρίχνετε μαζί με το υπόλοιπο Αλεύρι, την υπόλοιπη Ζάχαρη, το Αλάτι και το Ξύσμα Πορτοκαλιών στον κάδο ενός μίξερ.

Step 3

Σχηματίζετε μια λακουβίτσα στη μέση όλων των υλικών και προσθέτετε τα Αυγά, το υπόλοιπο χλιαρό Γάλα, το μισό Βούτυρο και το φουσκωμένο προζύμι.

Step 4

Χτυπάτε το μείγμα με το εξάρτημα του γάντζου σε χαμηλή ταχύτητα για 4-5 λεπτά. Όσο δουλεύει το μίξερ ρίχνετε σιγά-σιγά το υπόλοιπο Βούτυρο και στη συνέχεια ανεβάζετε την ταχύτητα λίγο και χτυπάτε για ακόμα 8 λεπτά περίπου ή μέχρι η ζύμη να είναι λεία και ελαστική και να ξεκολλάει από τον κάδο.

Step 5

Λαδώνετε μια λεκάνη και τοποθετείτε τη ζύμη μέσα της. Την καλύπτετε με μεμβράνη πολύ καλά και την αφήνετε σε ζεστό μέρος, για 2-3 ώρες περίπου ή μέχρι η ζύμη να διπλασιαστεί σε όγκο.

Step 6

Κατόπιν, βγάζετε τη ζύμη από τη λεκάνη και την ακουμπάτε σε μια καθαρή επιφάνεια εργασίας. Ζυμώνετε ελαφρά με τα χέρια για 4-5 λεπτά περίπου. Χωρίζετε τη ζύμη σε δύο ίσα κομμάτια και έπειτα το καθένα από αυτά σε τρία κορδόνια.

Step 7

Παίρνετε δύο μεγάλα ταψιά και απλώνετε λαδόκολλα μέσα τους. Ενώνετε τα 3 κορδόνια από τη μια άκρη τους και σχηματίζετε μια πλεξούδα, όχι όμως πολύ σφιχτή, για να έχουν περιθώριο να φουσκώσουν. Διπλώνετε τις άκρες της πλεξούδας προς τα μέσα. Ακολουθείτε την ίδια διαδικασία και με τα υπόλοιπα 3 κορδόνια και τοποθετείτε τις πλεξούδες μέσα στα ταψιά.

Step 8

Σκεπάζετε τα ταψιά με τις πλεξούδες, με πετσέτες και τα αφήνετε σε ζεστό μέρος για 1-1 ½ ώρα μέχρι να φουσκώσουν.

Step 9

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180ο C. Χτυπάτε το επιπλέον Γάλα με τον κρόκο του Αυγού ώστε να γίνουν ένα ενιαίο μείγμα. Με ένα μαλακό πινέλο και απαλές κινήσεις αλείφετε τα τσουρέκια προσέχοντας να μην ξεφουσκώσετε το ζυμάρι.

Step 10

Τα πασπαλίζετε με το Φιλέ Αμυγδάλου και τα ψήνετε στον φούρνο για 40-45 λεπτά περίπου. Τα τσουρέκια πρέπει να ροδίσουν και να ξεκολάνε εύκολα από τη λαδόκολλα για να είναι έτοιμα.

Step 11

Tip: Το κυριότερο μυστικό για να γίνει το τσουρέκι αφράτο είναι να το ζυμώσετε με απαλές κινήσεις και για λίγη ώρα.

Average Member Rating

(5 / 5)

5 5 1
Rate this recipe

1 people rated this recipe

Related Recipes:
  • Σουσαμόπιτα

  • Zebra (Ζέβρα) Κέικ

  • Red Velvet Cake

  • Χριστουγεννιάτικα Τρουφάκια με Σοκολάτα

  • Κορμός Σοκολάτας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *