Μελομακάρονα

2016-12-12

Ingredients

  • 180 γρ. Ελαιόλαδο
  • 400 γρ. Ηλιέλαιο
  • 400 γρ. Χυμός Πορτοκάλι
  • 50 γρ. Ζάχαρη Άχνη
  • 1/4 κ.γ. Μοσχοκάρυδο
  • 1 κ.γ. Μαγειρική Σόδα
  • 2 κ.γ. Κανέλα
  • 1 κ.γ. Γαρύφαλλο
  • Ξύσμα 2 Πορτοκαλιών
  • 1 κιλό Αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
  • 200 γρ. Σιμιγδάλι ψιλό
  • 1/2 κιλό χοντροκομμένα Καρύδια (για το γαρνίρισμα)
  • Μέλι (για το μέλωμα)
  • ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ :
  • 500 γρ. Νερό
  • 800 γρ. Ζάχαρη Κρυσταλλική
  • 3 ξυλάκια Κανέλας
  • 1 Πορτοκάλι κομμένο στα δύο
  • 140 γρ. Μέλι
  • 3 Γαρύφαλα

Method

Step 1

Να θυμάστε: ΚΑΥΤΑ μελομακάρονα σε ΚΡΥΟ σιρόπι ή το αντίστροφο, ΚΡΥΑ μελομακάρονα σε ΚΑΥΤΟ σιρόπι! Αν επιλέξουμε το πρώτο,ξεκινάμε με το σιρόπι για να κρυώνει

Step 2

ΣΙΡΟΠΙ: Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το Νερό, την κρυσταλλική Ζάχαρη, τα ξυλάκια Κανέλας και το κομμένο Πορτοκάλι. Τα βάζουμε στη φωτιά και τα αφήνουμε μέχρι να βράσουν. Μόλις αρχίσουν να βράζουν τα αφήνουμε στη φωτιά για ένα λεπτό και στη συνέχεια αποσύρουμε, προσθέτουμε το μέλι, ανακατεύουμε και το αφήνουμε να κρυώσει

Step 3

ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ: Σε ένα βαθύ σκεύος ρίχνουμε το Ελαιόλαδο, το Ηλιέλαιο και τον Χυμό πορτοκαλιου (αφού έχουμε διαλύσει τη Σόδα μέσα του) . Προσθέτουμε την Αχνη Ζάχαρη, την Κανέλα, το Γαρύφαλλο,το Μοσχοκάρυδο, το Ξύσμα και ανακατεύουμε με ένα σύρμα

Step 4

Σε άλλο μπωλ ανακατεύουμε το Αλεύρι με το Σιμιγδάλι και ρίχνουμε μέσα του το μίγμα του άλλου σκεύους

Step 5

Ανακατεύουμε απαλά με το χέρι μας. ΠΡΟΣΟΧΗ: δεν θέλει πολύ ανακάτεμα για να μη σφίξει η ζύμη μας. ΑΠΑΛΟ και ΛΙΓΟ ανακάτεμα. Για 10-15 δευτερόλεπτα

Step 6

Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε μικρά οβάλ σχήματα (25-30 γρ),(3-4 εκατοστά) τα τοποθετούμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα και χρησιμοποιώντας έναν τρίφτη ή ένα πιρούνι "αγριεύουμε" την επάνω τους πλευρά

Step 7

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C στον αέρα για 20 με 25 λεπτά περίπου, έως ότου πάρουν σκούρο χρυσαφί χρώμα

Step 8

Μόλις βγουν από το φούρνο τα ρίχνουμε ζεστά στο κρύο σιρόπι. Με μια κουτάλα τα γυρίζουμε για 20 δευτερόλεπτα περίπου. Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε σε μια σχάρα να στραγγίξουν.

Step 9

Σε μια πιατέλα βάζουμε λίγο μέλι και καρύδι. Τοποθετούμε μια στρώση από τα μελομακάρονα και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία.

Average Member Rating

(4.6 / 5)

4.6 5 10
Rate this recipe

10 people rated this recipe

Related Recipes:
  • Αβοκάντο και Σοκολάτα Μους

  • Σουσαμόπιτα

  • Zebra (Ζέβρα) Κέικ

  • Γεμιστή Γαλοπούλα (με Κουκουνάρι, Κιμά και Ρύζι)

  • Χοιρινό με Κάστανα στη Γάστρα

Comments (5)

  1. posted by Maria Stefani on 12 Δεκεμβρίου, 2016

    Μελομακάρονα… το απόλυτο χριστουγεννιάτικο γλυκό!!!
    Απλά υπέροχα!!!

  2. posted by Κατερίνα Μωραϊτη on 12 Δεκεμβρίου, 2016

    Υπέροχααα!!Το απόλυτο γλυκό των Χριστουγεννιάτικων εορτών <3

  3. posted by Ιφιγένεια Κουτσικου on 14 Δεκεμβρίου, 2016

    Μελομακάρονα τα Αγαπημένα μου…!! Μου θυμίζουν χριστουγεννιάτικες οικογενειακές ζέστες αγαπημένες συναθροίσεις με ανθρωπους που αγαπω

  4. posted by Θελξιοπη Χατζοπουλου on 21 Δεκεμβρίου, 2016

    φαινεται πανευκολη!!! αυριο θα τη δοκιμασω!!!!

  5. posted by ΣΤΕΛΛΙΝΑ on 16 Δεκεμβρίου, 2018

    Την ίδια συνταγή έφτιαχνε και η γιαγιακα μου! Φέτος θα δοκιμάσω κι εγώ να φτιάξω για πρώτη φορά!!!! Καλή μου επιτυχία….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *