Σουσαμόπιτα

2021-04-20

Ingredients

  • ½ κιλό Σουσάμι ωμό
  • 3 φλιτζάνια τσαγιού Καρύδια κοπανισμένα
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού Ζάχαρη
  • Κανέλα
  • Μερικά Γαρύφαλλα σκόνη
  • 1 κιλό Φύλλα Κρούστας
  • ½ φλιτζάνι τσαγιού Ελαιόλαδο
  • Καλαμποκέλαιο για επάλειψη
  • Για το σιρόπι:
  • 6 ποτήρια Ζάχαρη
  • 8 ποτήρια Νερό
  • Φλούδες από 1 Πορτοκάλι

Method

Step 1

Πλένετε καλά το Σουσάμι για να απομακρυνθούν τυχόν σκουπιδάκια που μπορεί να έχει, το σουρώνετε πολύ καλά και το αφήνετε να στραγγίξει για 10-15 λεπτά. Κατόπιν καβουρντίζετε το Σουσάμι σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για λίγα λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πάρει χρώμα οπότε και το αποσύρετε από τη φωτιά και το ρίχνετε σε ένα μπωλ. Προσέξτε πολύ να μην καεί γιατί τότε θα πικρίσει. Αφήστε λίγο στην άκρη για το πασπάλισμα.

Step 2

Στο Σουσάμι προσθέτετε τα Καρύδια, την Ζάχαρη, την Κανέλα και τα Γαρύφαλλα και ανακατεύετε καλά ώστε να γίνουν ένα ομοιόμορφο μείγμα.

Step 3

Αλείφετε ένα ταψί 25-29cm με Λάδι και στρώνετε 6-7 φύλλα στη βάση του, σταυρωτά μεταξύ τους τα οποία και αλείφετε με το Καλαμποκέλαιο. Απλώνετε πάνω τους ένα στρώμα γέμισης. Κατόπιν στρώνετε λαδωμένα φύλλα εναλλάξ με τη γέμιση μέχρι να τελειώσει. Στο τέλος απλώνετε άλλα 4-5 φύλλα πάνω από το τελευταίο στρώμα γέμισης. Αν προεξέχουν οι άκρες των φύλλων, τις γυρίζετε προς τα μέσα.

Step 4

Ζεσταίνετε το 1/2 φλιτζάνι Ελαιόλαδο και το ρίχνετε πάνω απ' όλη την πίτα. Την πασπαλίζετε με το επιπλέον Σουσάμι σε όλη την επιφάνειά της.

Step 5

Την ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, περίπου στους 160ο C, στον αέρα για 1 ώρα. Όταν είναι έτοιμη την βγάζετε από το φούρνο και την αφήνετε να κρυώσει.

Step 6

Ξεκινήστε την παρασκευή του Σιροπιού. Σε ένα κατσαρολάκι προσθέτετε τη Ζάχαρη, το Νερό, τις Φλούδες Πορτοκαλιού και ανακατεύετε. Τα αφήνετε να βράσουν σε μέτρια φωτιά για 6-8 λεπτά. Όταν η πίτα έχει κρυώσει την περιχύνετε με το Σιρόπι σε όλη της την επιφάνεια και είναι έτοιμη!

Step 7

Tip: Να θυμάστε ότι όταν σιροπιάζετε ένα γλυκό πρέπει ή το σιρόπι να είναι κρύο και το γλυκό ζεστό ή το σιρόπι ζεστό και το γλυκό κρύο. Ποτέ και τα δύο ζεστά ή κρύα.

Average Member Rating

(5 / 5)

5 5 1
Rate this recipe

1 people rated this recipe

Related Recipes:
  • Αβοκάντο και Σοκολάτα Μους

  • Zebra (Ζέβρα) Κέικ

  • Red Velvet Cake

  • Χριστουγεννιάτικα Τρουφάκια με Σοκολάτα

  • Κορμός Σοκολάτας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *