Πολίτικη Βασιλόπιτα

2019-12-30

Ingredients

  • 1 κιλό σκληρό Αλεύρι
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού χλιαρό Γάλα
  • 40 γρ. νωπή Μαγιά
  • 250 γρ. Ζάχαρη
  • 200 γρ. Βούτυρο Γάλακτος Πρόβειο
  • 1 κ.γ. κοπανισμένη Μαστίχα
  • ½ ποτήρι του νερού Χυμός Πορτοκάλι (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • Ξύσμα από 1 Πορτοκάλι
  • 1 κ. γ. κοπανισμένο Μαχλέπι
  • 2 πρέζες Αλάτι
  • 4 Αυγά
  • 1 Κρόκος Αυγού για το άλειμμα
  • Aμύγδαλα φιλέ ή άσπρο και μαύρο Σουσάμι για τη διακόσμηση

Method

Step 1

Αρχικά διαλύετε τη Μαγιά στο χλιαρό Γάλα μέσα σε ένα μεγάλο μπωλ. Προσθέτετε 1 κ.σ. από τη Ζάχαρη και 1 φλιτζάνι από το Αλεύρι. Ανακατεύετε τα υλικά ώστε να σχηματιστεί μία ζύμη που αφήνετε στον φούρνο μέχρι να φουσκώσει, τον οποίο ρυθμίζετε στους 50°C.

Step 2

Στο μεταξύ χτυπάτε στο μίξερ το Βούτυρο με την υπόλοιπη Ζάχαρη, μέχρι να φουσκώσει το μείγμα. Προσθέτετε τη Μαστίχα, το Ξύσμα και τον Χυμό Πορτοκαλιού, το Μαχλέπι και χτυπάτε για λίγο ακόμα.

Step 3

Κοσκινίζετε το Αλεύρι σε μια λεκάνη και σχηματίζετε μια λακούβα στο κέντρο του. Ρίχνετε εκεί τη ζύμη με τη Mαγιά, το μείγμα που χτυπήσατε στο μίξερ, το Αλάτι και τα ζυμώνετε λίγο με τα χέρια. Στη συνέχεια μεταφέρετε το μείγμα στον κάδο του μίξερ και αρχίζετε το ζύμωμα με το εξάρτημα των γάντζων.

Step 4

Προσθέτετε τα Αυγά ένα-ένα και συνεχίζετε το ζύμωμα στο μίξερ για ακόμα 15 λεπτά περίπου, μέχρι να αρχίσει η ζύμη να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου. Αν η ζύμη σας φαίνεται αραιή, προσθέτετε λίγο Αλεύρι ακόμα. Σκεπάζετε τη ζύμη με μία πετσέτα και την αφήνετε στον φούρνο, ρυθμισμένο στους 50°C, μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.

Step 5

Βουτυρώνετε ένα ταψί 35εκ. Πατάτε τη ζύμη να ξεφουσκώσει και την πλάθετε έτσι ώστε να γίνει μια στρογγυλή μπάλα. Τοποθετείτε μέσα της το νόμισμα τυλιγμένο σε λίγο αλουμινόχαρτο. Απλώνετε την πίτα στο ταψί και την αφήνετε στον φούρνο στους 50°C να ξαναφουσκώσει.

Step 6

Όταν φουσκώσει τη βγάζετε και την αλείφετε απαλά με τον Κρόκο Αυγού ελαφρά χτυπημένο με λίγο κρύο νερό και την πασπαλίζετε με το φιλέ Αμυγδάλου ή με το άσπρο και μαύρο Σουσάμι. Ανεβάζετε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 175°C.

Step 7

Ξαναβάζετε τη βασιλόπιτα στον προθερμασμένο φούρνο και την ψήνετε μέχρι να ροδίσει. Την αφήνετε να κρυώσει και είστε έτοιμοι!

Step 8

Tip: Εαν ξεχάσετε να βάλετε το νόμισμα μέσα στη ζύμη πριν ψηθεί μπορείτε να το τοποθετήσετε κάθετα στην ψημένη βασιλόπιτα, αφού κρυώσει, από την κάτω πλευρά της.

Average Member Rating

(5 / 5)

5 5 1
Rate this recipe

1 people rated this recipe

Related Recipes:
  • Αβοκάντο και Σοκολάτα Μους

  • Σουσαμόπιτα

  • Zebra (Ζέβρα) Κέικ

  • Γεμιστή Γαλοπούλα (με Κουκουνάρι, Κιμά και Ρύζι)

  • Χοιρινό με Κάστανα στη Γάστρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *