Παστίτσιο

2018-08-11

Ingredients

  • ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΙΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ:
  • 1 πακέτο Μακαρόνια χοντρά (Νο 2)
  • 1 κιλό Κιμάς
  • 1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 4-5 φρέσκες Ντομάτες ψιλοκομμένες ή 1 κουτί Ντοματάκια κονκασέ
  • 3 κ. σ. Βούτυρο λιωμένο
  • 1 ποτηράκι λευκό Κρασί
  • 1 Αυγό
  • 1 δόση σάλτσα Μπεσαμέλ
  • 2/3 κούπας Ελαιόλαδο
  • Αλάτι-Πιπέρι
  • Τριμμένο Τυρί ή τριμμένη Φρυγανιά
  • ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ ΜΠΕΣΑΜΕΛ:
  • 3 ποτήρια φρέσκο Γάλα
  • 7 κ. σ. Αλεύρι ή Corn Flour
  • 5 κ. σ. Βούτυρο
  • Μοσχοκάρυδο τριμμένο (προαιρετικά)
  • 2 Αυγά ελαφρώς χτυπημένα
  • Αλάτι-Πιπέρι

Method

Step 1

ΚΙΜΑΣ - ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ

Step 2

Βάζετε σε κατσαρόλα το Ελαιόλαδο και το αφήνετε να ζεσταθεί σε δυνατή φωτιά για λίγο. Προσθέτετε τον Κιμά και τον τσιγαρίζετε, ανακατεύοντας διαρκώς με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να πάρει χρώμα. Ρίχνετε το Κρεμμύδι και ανακατεύετε. Σβήνετε με το Κρασί και προσθέτετε την Ντομάτα. Χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε τον Κιμά να σιγοβράσει για 15 λεπτά περίπου, μέχρι να πιει τα υγρά του. Τον αφήνετε να κρυώσει και κατόπιν χτυπάτε το Αυγό ελαφρά και το ανακατεύετε με τον Κιμά.

Step 3

Βράζετε τα Μακαρόνια έτσι ώστε να μην είναι πολύ μαλακά (al dente). Τα στραγγίζετε και τα περιχύνετε με το λιωμένο Βούτυρο.

Step 4

Ετοιμάζετε τη σάλτσα Μπεσαμέλ (την εκτέλεσή της θα βρείτε παρακάτω).

Step 5

Αλείφετε με λίγο Βούτυρο ένα ταψάκι ή πυρέξ (διαστάσεων 30 x 40 εκατοστά) και στρώνετε μέσα τα Μακαρόνια. Από πάνω απλώνετε ομοιόμορφα τον Kιμά. Σκεπάζετε με τη σάλτσα Μπεσαμέλ, την ισιώνετε με την ανάποδη μεριά ενός κουταλιού και πασπαλίζετε με λίγο τριμμένο Τυρί ή Φρυγανιά.

Step 6

Ψήνετε το παστίτσιο στους 180°C σε προθερμασμένο φούρνο, για 35-40 λεπτά ή μέχρι να αποκτήσει η επιφάνειά του ένα χρυσαφί χρώμα.

Step 7

Το βγάζετε από τον φούρνο και το αφήνετε να κρυώσει πριν το κόψετε σε μερίδες για να μην διαλυθεί.

Step 8

ΣΑΛΤΣΑ ΜΠΕΣΑΜΕΛ

Step 9

Ρίχνετε το Βούτυρο σε μια κατσαρόλα και το αφήνετε να λιώσει σε μέτρια φωτιά. Προσθέτετε το Αλεύρι και ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα ή με σύρμα, μέχρι το Αλεύρι με το Βούτυρο να γίνουν ένα μείγμα.

Step 10

Προσθέτετε το Γάλα με μια γρήγορη κίνηση, συνεχίζοντας το ανακάτεμα και προσέχοντας να μη σβωλιάσει το Αλεύρι, μέχρι να έχετε ένα ομοιογενές μείγμα. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε να σιγοβράσει, ανακατεύοντας διαρκώς, μέχρι να πήξει ελαφρώς η κρέμα. Αποσύρετε την κρέμα από τη φωτιά, προσθέτετε τα μπαχαρικά, (Αλάτι, Πιπέρι, Μοσχοκάρυδο) και την αφήνετε να κρυώσει.

Step 11

Χτυπήστε ελαφρώς τα Αυγά και ρίξτε τα στην κρέμα, ανακατεύοντας με γρήγορες κινήσεις, για να απορροφηθούν αμέσως από το μείγμα. Η υφή της κρέμας πρέπει να είναι λεία.

Step 12

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ: Μπορείτε αντί να στρώσετε πρώτα τα Μακαρόνια και μετά τον Κιμά, να τα ανακατέψετε μεταξύ τους και έτσι το Παστίτσιο γίνεται πιο ζουμερό χωρίς μεγάλες ποσότητες με σκέτα Μακαρόνια. TIP: Το Corn Flour σβωλιάζει δυσκολότερα από το Αλεύρι, οπότε είναι πιο εύκολο στον χειρισμό του για την παρασκευή της Μπεσαμέλ. Καλή σας Όρεξη!

Average Member Rating

(4.8 / 5)

4.8 5 5
Rate this recipe

5 people rated this recipe

Related Recipes:
  • Κανελόνια με Σπανάκι

  • Ψάρι Σαβόρο

  • Σοφρίτο

  • Γεμιστή Γαλοπούλα (με Κουκουνάρι, Κιμά και Ρύζι)

  • Χοιρινό με Κάστανα στη Γάστρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *