Πασχαλινά Αφράτα Κουλουράκια

2019-04-25
  • Μερίδες : 80-100

Ingredients

  • 1,5 κιλό Aλεύρι για όλες τις χρήσεις (κοσκινισμένο)
  • 250 γρ. Bούτυρο
  • 500 γρ. Zάχαρη
  • 3 Aυγά
  • 1/2 φλ. (125 ml) Xυμός Πορτοκαλιού
  • 1/2 φλ. (125ml) Γάλα
  • 15-20 γρ. Αμμωνία
  • 10 γρ. Baking Powder
  • 1/2 κ.γ. Σόδα
  • 3 Βανίλιες
  • Ξύσμα από 3 Πορτοκάλια

Method

Step 1

Προθερμαίνετε στον φούρνο στους 200ο C. Αρχίζετε να ετοιμάζετε την ζύμη: Σε ένα μεγάλο μπρίκι ζεσταίνετε το Γάλα μαζί με τις Βανίλιες – προσέξτε όμως να μην κάψει. Σε ένα κατσαρολάκι λιώνετε το Βούτυρο και το αδειάζετε σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτετε τη Ζάχαρη και τα χτυπάτε στο μίξερ. Προσθέτετε τα Αυγά ένα-ένα συνεχίζοντας το χτύπημα. Ρίχνετε το Baking Powder. Διαλύετε τη Σόδα στον Χυμό Πορτοκαλιού σε μπολ που κρατάτε πάνω από το μείγμα και τα προσθέτετε στο χτυπημένο μείγμα Αυγών-Ζάχαρης. (Η Σόδα μόλις διαλυθεί στον Χυμό αφρίζει και ξεχειλίζει από το ποτήρι οπότε κάνετε αυτή την διαδικασία πάνω από το μπολ.)

Step 2

Διαλύετε και την Αμμωνία στο ζεστό Γάλα με τον ίδιο τρόπο, πάνω από το μπολ, τη ρίχνετε στο χτυπημένο μείγμα Αυγών-Ζάχαρης και ανακατεύετε (Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, η Αμμώνια θα αρχίσει να μυρίζει. Μην ανησυχήσετε, είναι κάτι απόλυτα φυσιολογικό. Μόλις τα κουλουράκια ψηθούν η μυρωδιά εξαφανίζεται.) Ρίχνετε σταδιακά το Αλεύρι συνεχίζοντας το χτύπημα στο μίξερ. Όταν η ζύμη αρχίζει να σφίγγει, σταματάτε το μίξερ και συνεχίζετε το ζύμωμα με το χέρι. Προσθέτετε Αλεύρι μέχρι να μην κολλάει η ζύμη στα χέρια σας. Η ζύμη δεν πρέπει να σφίξει πολύ, αλλά να είναι σχετικά μαλακή.

Step 3

Για να πλάσετε τα πασχαλινά κουλουράκια παίρνετε μια ποσότητα σε μέγεθος καρυδιού και το ανοίγετε σαν ένα μακρύ μπαστούνι. Το στριφογυρίζετε σε κύκλο ή κατά μήκος του ή κάνετε το γνωστό σχήμα της πλεξούδας πλέκοντας τρία μπαστούνια μαζί ή όποιο άλλο σας αρέσει. Σε ένα ταψί με λαδόκολλα τα τοποθετείτε με απόσταση 3-4 εκ. γιατί θα φουσκώσουν και θα κολήσουν μεταξύ τους.

Step 4

Αλείφετε τα πασχαλινά κουλουράκια με κρόκο αυγού που έχετε χτυπήσει, για να γυαλίσουν και να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα. Ψήνετε στους 200ο C για 15-20 λεπτά μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν, οπότε και είναι έτοιμα.

Average Member Rating

(5 / 5)

5 5 1
Rate this recipe

1 people rated this recipe

Related Recipes:
  • Σουσαμόπιτα

  • Zebra (Ζέβρα) Κέικ

  • Red Velvet Cake

  • Χριστουγεννιάτικα Τρουφάκια με Σοκολάτα

  • Κορμός Σοκολάτας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *